Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki ugotowane

    15 dag
  • mąka pszenna

    70 dag
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1/4 szklanki

farsz

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    1 garść spora
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1/4 kostki
  • orzechy włoskie

    2 łyżki posiekanych
  • przyprawy

  • zielona pietruszka

Dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.
Mąkę przesiać do miski ( ja to robię robotem) , dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, dosypać sól, wbić jajka i dolać drożdże, zagniatać ciasto pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przy pomocy robota wyrabiam około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości i dobrze odsączyć z wody ( płyn zachowujemy do zupy grzybowej ), przestudzone i odsączone grzyby drobno posiekać.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać podobnie do grzybów.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na większej patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, podsmażyć delikatnie i wrzucić na patelnię kapustę z grzybami, dodać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut, gdyby całość zaczęła się przypalać to podlać 1-2 łyżkami wody. Po zmięknięciu kapusty farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz zielona pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt na grubość około 1 cm, następnie wzdłuż przez środek przecinamy na pół i powstałe prostokąty smarujemy farszem kapuścianym, następnie od dłuższego boku zwijamy jak roladę.
Krok 4 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
Ostrym nożem tniemy malutkie porcje ciasta na szerokość około 3-4 cm i układamy paszteciki na wyłożonej papierem blaszce, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Krok 5 - Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe  foto
Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu paszteciki oraz delikatnie posypać makiem lub pieprzem ziołowym.
Piec 25-30 minut w temp. 180 st podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem czerwonego barszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.12.2016 12:59
pyszne paszteciki
w mojej kuchni 29.12.2016 22:49
zabieram przepis...
norweska20 29.12.2016 22:06
wyszły bardzo smakowicie
olkaaa 29.12.2016 20:47
muszę zrobić
IKrakowianka 29.12.2016 19:58
bardzo smaczne
Stenka 29.12.2016 19:49
ciekawa propozycja
bietka 29.12.2016 19:45
smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczyku :)
MonikaW 29.12.2016 19:13
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat