Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy ze skórką z pomarańczy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 kg jabłek
skórka z 2 pomarańczy
1/4 szklanki wody
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy ze skórką z pomarańczy

1. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, doprawiamy cynamonem, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości na małym ogniu.

2. Jabłka studzimy i miksujemy w blenderze. Mus wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy skórkę z pomarańczy (startą na najdrobniejszych oczkach), ewentualnie cukier i smażymy już bez pokrywki, żeby zagęścić mus.

3. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi pokrywkami, odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 13.02.2017 15:46
wspaniały mus
Motorek 12.02.2017 12:53
lubię taki deser
Wiktoria29 09.02.2017 16:33
zjadłabym....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak