Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko słonecznikowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

słonecznik łuskany 1 szkl.
gorąca woda 2 szkl.
woda mineralna 2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat mała szczypta

Porada

Mleko słonecznikowe ma lekko szarawy kolor, ale świetnie sprawdzi się jako baza koktajlu, zabielacz do zupy czy podstawa zup mlecznych.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko słonecznikowe

Kroki postępowania

1
Słonecznik opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do zamykanego pojemnika i zalać wrzątkiem. Pozostawić do ostygnięcia, nakryć i odstawić na kilka godzin lub na noc.
Spęczniałe ziarenka przelać na sito i ponownie przepłukać pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Mleko słonecznikowe foto
2
Przełożyć do pojemnika blendera i dolać niewielką ilość wody mineralnej. Dosypać sól i wstępnie zmiksować dolewając w razie konieczności więcej wody.
Krok 2 - Mleko słonecznikowe foto
3
Miksować kilka minut robiąc co jakiś czas krótką przerwę na ostygnięcia silnika.
Krok 3 - Mleko słonecznikowe foto
4
Odstawić wstępnie zmiksowaną masę na 20-30 minut.
Dolać pozostałą wodę i ponownie miksować 2-3 minuty (w zależności od mocy blendera).
Krok 4 - Mleko słonecznikowe foto
5
Mleko przecedzić przez sitko wyłożone tetrą albo przez pończochę, która zatrzyma najdrobniejsze cząsteczki.
Krok 5 - Mleko słonecznikowe foto
6
Pozostałe po wyciśnieciu mleka wytłoki wykorzystać do wypieków, past, farszu albo dodać jako zdrowy zagęstnik do zup i koktajli.
Krok 6 - Mleko słonecznikowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.11.2015 07:26
ciekawa propozycja
Joannasz3190 04.11.2015 17:35
Pyszności :)
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:42
takie mleczka jeszcze nie próbowałam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak