Przepis i sposób przygotowania na: Likier kokosowy
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przygotować likier na święta
- jak zrobić likier kokosowy
- jaki alkohol przygotować na święta
KROK 1. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zakręcamy*. Słój odstawiamy na minimum 1 tydzień (u mnie stał 2 tygodnie). Każdego dnia potrząsamy słojem.
*Najlepiej obwiązać dodatkowo zakrętkę ściereczką lub kawałkiem materiału, aby alkohol nie parował i nie uciekał aromat.
KROK 2. Po tym czasie przecedzamy wiórki przez gęste sito i mocno odciskamy. Musimy liczyć się z tym, że część alkoholu pochłoną wiórki (po odciśnięciu zostało mi 600 ml spirytusu).
KROK 3. Oba mleka skondensowane łączymy w misce lub w garnku. Następnie powoli (mieszając szpatułką lub trzepaczką) dolewamy spirytus kokosowy. Aromat likieru możemy dodatkowo wyostrzyć dodatkiem naturalnego aromatu kokosowego.
KROK 4. Gotowy likier przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Podajemy schłodzony.