Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier kokosowy

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszny i aromatyczny likier kokosowy na bazie spirytusu, wiórek kokosowych oraz mleczka skondensowanego. Możemy kosztować go samodzielnie lub podawać w towarzystwie deserów. Będzie świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek oraz lodów. Świetnie sprawdzi się także na prezent świąteczny.

Składniki:

SKŁADNIKI

spirytus 900 mililitrów
wiórki kokosowe 320 gramów
mleko skondensowane słodzone 800 mililitrów
mleko skondensowane niesłodzone 800 mililitrów
aromat kokosowy 1 łyżeczka

Porada

Z pozostałych wiórek możemy upiec kokosanki. Wiórki będą także świetnym dodatkiem do słodkich kremów.

Przepis i sposób przygotowania na: Likier kokosowy

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przygotować likier na święta
  • jak zrobić likier kokosowy
  • jaki alkohol przygotować na święta

KROK 1. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zakręcamy*. Słój odstawiamy na minimum 1 tydzień (u mnie stał 2 tygodnie). Każdego dnia potrząsamy słojem.

*Najlepiej obwiązać dodatkowo zakrętkę ściereczką lub kawałkiem materiału, aby alkohol nie parował i nie uciekał aromat.

KROK 2. Po tym czasie przecedzamy wiórki przez gęste sito i mocno odciskamy. Musimy liczyć się z tym, że część alkoholu pochłoną wiórki (po odciśnięciu zostało mi 600 ml spirytusu).

KROK 3. Oba mleka skondensowane łączymy w misce lub w garnku. Następnie powoli (mieszając szpatułką lub trzepaczką) dolewamy spirytus kokosowy. Aromat likieru możemy dodatkowo wyostrzyć dodatkiem naturalnego aromatu kokosowego.

KROK 4. Gotowy likier przelewamy do butelek i szczelnie zakręcamy. Podajemy schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak