Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier kawowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 120 ml
masa krówkowa 1 puszka
kawa rozpuszczalna 1 płaska łyżka
śmietana kremówka 250 ml
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Porada

Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego - należy je wtedy ugotować dzień wcześniej (przez około 2-2,5 godziny).

Przepis i sposób przygotowania na: Likier kawowy

Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około 3 łyżki). Studzimy. Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą. Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce. Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 25.09.2014 00:06
Jeden z moich ulubionych likierów ;-)
danusia19671 24.09.2014 20:56
Uwielbiam likiery, ja często robię likier kokosowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak