Likier cytrynowo-bazyliowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    4-5 szt.
  • bazylia świeża

    duży pęczek
  • wódka

    500 ml
  • miód płynny

    do smaku (jasny i łagodny)
  • spirytus

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny najlepiej wybrać ekologiczne, jędrne, ładnie wybarwione, o zdrowej równej skórce. Wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i jak najdokładniej obrać żółtą skórkę bez białego albedo, które zawiera dużo goryczki.
Skórkę włożyć do słoika i zlać spirytusem. Szczelnie zakręcić i wstawić do kuchennej szafki na 2-3 tygodnie.

Bazylię opłukać i strzepnąć nadmiar wody, włożyć do dużego słoika i zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na czas macerowania skórki cytrynowej.

Zlać oba płyny do wspólnego słoja, dodać płynnego miodu do smaku i mieszać do rozpuszczenia. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Habibi
Dodatek miodu powoduje zmętnienie alkoholu. Kolor gotowego likieru zależy od poziomu wybarwienia zarówno bazylii, jak i skórki cytryn. *Użyłam bazylii pospolitej o dużych listkach oraz bazylii cytrynowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 31.08.2017 16:19
A bazylia naprawdę daje ciekawy aromat, zwłaszcza w połączeniu z cytryną :) Z samej bazylii też już robiłąm ;)
Justi2401 31.08.2017 12:00
Likieru z bazylią jeszcze nie piłam, brzmi ciekawie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat