Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier cytrynowo-bazyliowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 4-5 szt.
bazylia świeża duży pęczek
wódka 500 ml
miód płynny do smaku (jasny i łagodny)
spirytus 200 ml

Porada

Dodatek miodu powoduje zmętnienie alkoholu. Kolor gotowego likieru zależy od poziomu wybarwienia zarówno bazylii, jak i skórki cytryn. *Użyłam bazylii pospolitej o dużych listkach oraz bazylii cytrynowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Likier cytrynowo-bazyliowy

Cytryny najlepiej wybrać ekologiczne, jędrne, ładnie wybarwione, o zdrowej równej skórce. Wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i jak najdokładniej obrać żółtą skórkę bez białego albedo, które zawiera dużo goryczki.
Skórkę włożyć do słoika i zlać spirytusem. Szczelnie zakręcić i wstawić do kuchennej szafki na 2-3 tygodnie.

Bazylię opłukać i strzepnąć nadmiar wody, włożyć do dużego słoika i zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na czas macerowania skórki cytrynowej.

Zlać oba płyny do wspólnego słoja, dodać płynnego miodu do smaku i mieszać do rozpuszczenia. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.08.2017 16:19
A bazylia naprawdę daje ciekawy aromat, zwłaszcza w połączeniu z cytryną :) Z samej bazylii też już robiłąm ;)
Justi2401 31.08.2017 12:00
Likieru z bazylią jeszcze nie piłam, brzmi ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak