Kopytka z batatów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    500 gram pieczonych
  • mąka kukurydziana

    100 gram
  • mąka z ciecierzycy

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopytka z batatów foto
Bataty owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Dobrze studzimy.
Ostudzonego obieramy i dokładnie rozdrabniamy.
Krok 2 - Kopytka z batatów foto
Dodajemy mąki i sól. Dokładnie zagniatamy. Żeby się nie kleiło do rąk można je zwilżyć olejem.
Krok 3 - Kopytka z batatów foto
Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 3-4 części, formujemy wałek i kroimy na kopytka.
Krok 4 - Kopytka z batatów foto
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia :)
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe albo podsmażone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 28.06.2017 00:33
fajnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat