Koktajl bananowy z mlekiem kokosowym i cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    400 ml
  • banan

    3 średnie dojrzałe
  • cytryna

    1 mała
  • woda mineralna

    do smaku
  • miód płynny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo dojrzałe banany obrać ze skórki, pokroić w krążki i wrzucić do blendera. Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć troszkę skórki dla aromatu, a następnie wycisnąć sok i wlać do bananów, dodać 1-2 łyżki miodu - zmiksować na mus. Mleko kokosowe roztrzepać przed otwarciem puszki, aby ujednolicić konsystencję - otworzyć i wlać do musu bananowego. Całość krótko zmiksować i rozcieńczyć dowolną ilością niegazowanej wody mineralnej.
W razie konieczności lekko osłodzić.
Habibi
Zamiast soku z cytryny można dodać sok z limonki oraz kwaśnych pomarańczy lub mandarynek. *Koktajl można podawać w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu. *Miód można zastąpić cukrem trzcinowym, syropem z agawy, cukrem brzozowym lub fruktozą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat