Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy torcik
Kroki postępowania
Dodać po odrobinie barwników spożywczych w żelu i kilka kropel wody i dokładnie wymieszać, aż barwnik się połączy z wiórkami.
Wiórki wysypać na ręczniki papierowe do osuszenia.
Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmieszać z 2/3 szk wiórków kokosowych.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i na mniejszych obrotach zmiksować z pianą.
Następnie na bardzo wolnych obrotach lub ręcznie połączyć masę z mieszanka mąki i wiórków.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą, można wiórkami kokosowymi.
Masę przełożyć do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na środkowy poziom i piec 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i ostudzić kładąc biszkopt dołem do góry, aby ładnie się wyrównał.
Biszkopt jeśli jest suchy to należy go nasączyć jakimś sokiem lub innym płynem.
( Mój był dość wilgotny, więc niczym go nie nasączałam ).
Śmietanę ( 30 % ) chwilę ubijać, dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem.
Teraz należy zabrać się do przełożenia tortu.
Pierwszy placek posmarować częścią masy, posypać dowolnym kolorem wiórków ( u mnie zielonym ), przykryć drugim krążkiem i wyłożyć kolejną porcję śmietany.
Na koniec boki i górę tortu posmarować masą, wyrównać powierzchnię, do boków użyć np. trójkąta z wzorkami i obrysować nim tort dookoła.
Na górze z masy zrobić okrąg dowolną końcówką dekoratora.
Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.