Snickers kruchy z powidłami i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruche ciasto

  • mąka pszenna

    600 g
  • cukier

    2/3 szkl.
  • jajko

    3
  • margaryna

    200 g
  • miód

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • polewa orzechowa

  • masło

    150 g
  • cukier

    7 lyżek
  • miód

    3 łyżki
  • orzechy włoskie

    300 g
  • budyń toffi

    3 op.
  • mleko

    750 ml
  • masło

    250 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • powidła śliwkowe

  • białko

    1-2
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść kruche ciasto, podzielić na połowę i schłodzić.
Rozwałkować na wielkość sporej formy, jeden placek upiec zupełnie i ostudzić, a drugi w połowie pieczenia wyjąć.

Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Masło, cukier i miód ogrzewać na patelni, aż do zupełnego rozpuszczenia i połączenia, dosypać uprażone orzechy i dokładnie wymieszać.

Podzielić polewę orzechową na dwie NIErówne części - mniejszą rozprowadzić na dolnym placku posmarowanym powidłami, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

Ubić z jednego lub dwóch białek pianę z dodatkiem cukru pudru (do smaku) - na drugim (niedopieczonym) placku rozprowadzić powidła, potem większą część polewy z orzechami i nakryć pianą - warstwa zależy od gustu - włożyć ponownie do piekarnika i dopiec.

Ugotować budyń z dodatkiem mąki pszennej, ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie utrzeć na krem z dodatkiem miękkiego masła - rozsmarować na dolnym placku z orzechami. Nakryć drugim (wystudzonym) plackiem z pianą.

Można odwrócić kolejność smarując ciasto pianą, a następnie polewając polewą orzechową.

Gotowy placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce - najlepszy jest po 24 godzinach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 20.09.2013 12:54
pyszne deser
SmakolykiJoanny 13.09.2013 15:53
Co za pyszności :)
Habibi 12.09.2013 20:05
- caralajna - dokładnie tak, mnie również snickers absolutnie kojarzy się z orzeszkami ziemnymi, ale nie przepadam za nimi, a poza tym, zamiast masy budyniowej powinno mieś w środku karmel ;)
caralajna 11.09.2013 18:24
snickers kojarzy mi się z fistaszkami, ale orzechy włoskie są zdrowsze i smaczniejsze
pierniczkowo 11.09.2013 14:12
wow jakie apetyczne :)
everay 11.09.2013 11:54
uwielbiam uwielbiam uwielbiam
Anna169Hosz 11.09.2013 11:33
Bardzo apetycznie się prezentuje to "ciacho".
probofka 11.09.2013 08:21
właśnie piję kawkę i brakuje mi do kompletu takiego ciacha
ana1 11.09.2013 07:45
uwielbiam ciasta orzechowe
monisia1977 11.09.2013 07:40
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat