Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1 szkl
boczek 250 g
cebula czerwona 1 szt
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrac, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka. (ziemniaki najlepsze są te ugotowane poprzedniego dnia) Ziemniaki wyrównać łyżką w garnku, podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich, nasypać mąki do wysokości ziemniaków.
Krok 1 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą foto
2
Wbić 1 jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gladkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować w dloni i palcem zrobić dziurkę, odkładać na podsypaną mąka deskę. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucać partiami kluski i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch, wyjąć z wody i odsączyć.
Krok 2 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą foto
3
Cebulę obrać i pkroić w malą kosteczkę, zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebule dodać do boczku, wymieszać. Ugotowane kluski śląskie posypać skwarkami z cebulką
Krok 3 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą foto
4
smacznego :)
Krok 4 - Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 02.09.2013 21:49
zawsze dobre
ana1 02.09.2013 20:13
pyszne kluski
monika141 02.09.2013 20:09
pyszne kluchy i te skwareczki
everay 02.09.2013 15:55
uwielbiam je:))
mysza75 02.09.2013 15:40
Świetne kluchy, aż wołają zjedz mnie :-)
Janina 02.09.2013 14:25
Smaczne kluski;)
katarzynagotuje 02.09.2013 13:59
Tak wkradł się bląd, edytowałam i nic się nie zmieniło :(
IwonaDD 02.09.2013 13:36
swojskie danie - sama pychota
cooleczka 02.09.2013 13:03
wyglądają smakowicie
monia502 02.09.2013 12:35
Musi być pyszne.
Katarina 02.09.2013 12:34
Faktycznie jest błąd zamiast czosnku ziemniaki, dawno nie jadłam klusek śląskich te zjadłabym ze smakiem :)
Renata9 02.09.2013 12:17
pyszne kluseczki, tylko czy naprawdę jest 1 kg czosnku ??? czy to chodzi o 1 kg ziemniaków ???
dominikaz 02.09.2013 12:14
takie to lubię
bogusia19 02.09.2013 11:50
lubimy takie
Pani Domu 02.09.2013 11:50
pięknie wyglądają
cukiereczek 02.09.2013 11:40
to się na nazywa super polskie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak