Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kilogram -
jajko
1 sztuka -
szczypta soli
do smaku -
mąka ziemniaczana
do smaku -
łopatka wieprzowa
500 gram -
szynka wieprzowa
300 gram -
sól
0,5 łyżeczki -
olej
4 łyżki -
cebula
1 sztuka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
kostka mięsna
1 sztuka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
pieprz ziarnisty
8 ziaren -
ziele angielskie
6 ziaren -
mąka
3 łyżki -
musztarda
3 łyżeczki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy żeby nie rozgotować). Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną.
Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.
Przygotowanie Gulaszu:
Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.
Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Dodać musztardę i zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się