Kluski śląskie z gulaszem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kluski z gulaszem to pomysł na pyszny, tradycyjny obiad dla całej rodziny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gulasz

  • łopatka wieprzowa

    500 gramów
  • szynka wieprzowa

    300 gramów
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • pieprz ziarnisty

    8 ziaren
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • mąka

    3 łyżki
  • musztarda

    3 łyżeczki

Kluski śląskie

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • mąka ziemniaczna

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie klusek:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy, żeby nie rozgotować). Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami.

Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.

Przygotowanie gulaszu:

Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu, a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.

Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Dodać musztardę i zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje.

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
perelka780 27.12.2013 17:01
takie obiadki lubie:-)
lara 16.05.2013 13:12
bardzo dobry obiad:)
Malinka 09.05.2013 12:18
Oj, zjadłoby się z apetytem:)
magdziorka6 03.04.2013 21:52
moje ulubione danie obiadowe
jozefinach 03.04.2013 18:41
Uwielbiam takie kluski.
Sylwia26 03.04.2013 16:41
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat