Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza mazurska na mleku - z bananem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza mazurska (jęczmienna) 10 łyżek
mleko 3,2% 3 szkl.
sól do smaku
banan przejrzały 1-2 szt.
miód prawdziwy do smaku

Porada

Tak przygotowana kasza z dodatkiem większej ilości bananów i miodu jest również świetna na zimno, jako deser :)

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza mazurska na mleku - z bananem

Zagotować 2,5 szkl. mleka z niewielkim dodatkiem soli.
Do gorącego mleka wsypać opłukaną i osączoną kaszę jęczmienną i gotować do miękkości często mieszając. Jeśli kasza wchłonie za dużo mleka, można dolać nieco gorącej wody.
W międzyczasie obrać przejrzałego banana (powinien być mączysty i mieć dużo czarnych plamek a skórce), zmiksować go z pozostałym mlekiem i wlać całość do ugotowanej na gęsto kaszy. Dokładnie wymieszać i podawać - do smaku doprawić miodem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 22.01.2016 09:47
Palce lizać to coś dla mnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak