Przepis i sposób przygotowania na: Kąski schabowe pod pierzynką z sosu czosnkowego
Z papryki czerwonej i zółtej pozostawić kilka kostek do dekoracji. Pozostałą zetrzeć na drobnych oczkach tarki razem z obraną cebulą. Połączyć z rozgniecionymi (przy użyciu widelca) pieczonymi pomidorami, z odrobiną chili pieprzu cayenne i soli. Tak przygotowanym farszem posmarować plastry schabu. Każdy plaster zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką i smażyć na oleju tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Roladki przestudzić. Pokroić na plastry i ułożyć na porwanej sałacie lodowej.
Przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez, śmietanę i jogurt razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i szczypiorkiem. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Sosem oblać plastry roladek. Obsypać kostkami świeżej papryki.