Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z bulgurem i cielęciną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 mała (młoda)
bulgur 250 g
łopatka cielęca 500 g
natka pietruszki 1 pęczek
kiełki rzodkiewki 50 g
oliwa 3 łyżki
szalotka 4 szt
sól i pieprz
bulion warzywny 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z bulgurem i cielęciną

Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy. Następnie delikatnie odrywamy liście i usuwamy grubsze „nerwy”.
Bulgur gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Studzimy.
Mięso mielimy na średnich oczkach i dodajemy do bulguru razem z posiekaną natką, kiełkami, posiekaną i zeszkloną na oliwie z oliwek, szalotką. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy liść wykładamy farsz, zawijamy i układamy w brytfance. Całość zalewamy bulionem i zapiekamy 50 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną posiekanej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 27.06.2015 21:36
aż przez monitor zapachniało!
Hrabina w kuchni 27.06.2015 21:25
Pyszny farsz!
Ifa 27.06.2015 18:09
Pyszności :-))
Stenka 27.06.2015 18:02
lubie takie
Kasnaj 27.06.2015 17:29
pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak