Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku
Kroki postępowania
1. Fasolę moczymy w wodzie przez około 10 -12 godzin.
Kiedy nasz Piękny Jaś odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę i gotujemy ją do miękkości w wywarze warzywnym (u mnie z selera, pietruszki i marchewki) z dodatkiem przyprawy do rosołu (polecam piramidki smaku z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem)*.
* zamiast przyprawy możemy do gotowania dodać sam listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego.
** do gotującej się fasoli możemy także dodać plaster wędzonego boczku lub skórkę z kiełbasy, wtedy fasola będzie jeszcze smaczniejsza.
Fasolę gotujemy do miękkości. Na 10 minut przez końcem gotowania dosalamy wodę.
Na pięć minut przez końcem duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)