Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 1 opakowanie
woda zimna 1 litr
kiełbasa zwyczajna 1 pędko
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
fasolę płuczemy i moczymy około 2-3 godzin aby napęczniała
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
gdy fasolka napęcznieje gotujemy ją w zimnej posolonej wodzie, gdy woda się zagotuje zaczną zbierać się "szumy" (piana) musimy je usunąć, a następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
podczas gdy fasolka się gotuje kroimy w kostkę cebulę
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
kroimy w kostkę kiełbasę
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
smażymy kiełbasę na patelni
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
6
kiedy kiełbasa będzie podsmażona dodajemy do niej cebulę, jeśli zaczniemy je smażyć od razu razem cebula może zacząć się przypalać zanim obsmaży się kiełbasa
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto
7
kiedy fasolka będzie już miękka dodajemy do niej obsmażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy i gotujemy dalej przez chwilę
Krok 7 - Fasolka po bretońsku foto
8
koncentrat rozrabiamy z bulionem z gotującej się fasolki
Krok 8 - Fasolka po bretońsku foto
9
następnie wlewamy rozrobiony koncentrat do fasolki, mieszamy i gotujemy dalej
Krok 9 - Fasolka po bretońsku foto
10
ten etap jest opcjonalny, dla osób , które chcą gęstszego sosu radzę dodać zasmażkę (mąka i tłuszcz) lub odrobinę rozrobionej w wodzi mąki
Krok 10 - Fasolka po bretońsku foto
11
na końcu doprawiamy solą, pieprzem,majerankiem
mieszamy dokładnie
Krok 11 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 13.05.2014 11:01
pyszne danie
monika141 12.05.2014 19:20
też bardzo lubię fasolkę
AGNIESZKA144 12.05.2014 06:29
bardzo lubię fasolkę po bretońsku
Lidzia 12.05.2014 06:05
Syta i smaczna.
Kejti 11.05.2014 22:42
Lubię fasolkę po bretońsku :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak