Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 40 dag
cebula 1 szt
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
papryka czerwona 1 szt
pomidor 1 szt
kiełbasa podwawelska 25 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
kminek 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
mąka 1,5 łyżki
masło 1,5 łyżki
sól
pieprz
majeranek
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką

Kroki postępowania

1
Fasolę wypłucz i przełóż do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, ziele, kminek i przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu 30 minut.
Krok 1 - Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką foto
2
Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie. Dodaj do fasoli.
Krok 2 - Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką foto
3
Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na oliwie i również dodaj do fasoli.
Krok 3 - Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką foto
4
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidora i seler pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę pokrój w plasterki. Paprykę, seler, marchewkę i pomidora dodaj do fasoli. Gotuj 25 minut.
Krok 4 - Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką foto
5
Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj do fasoli. Dodaj także koncentrat. Gotuj jeszcze kolejne 10 minut. Fasolę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 5 - Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 13.12.2014 12:00
jak dawni nie jadłam :)
idealme 11.12.2014 18:51
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak