Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-gruszkowy z wanilią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg obranej dyni
1 kg gruszek
1 laska wanilii
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
sok z jednej cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-gruszkowy z wanilią

Dynię i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy z niej ziarenka - dokładamy do garnka (jedno i drugie). Smażymy około 1 godzinę pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie miażdżymy dynię i gruszki (ja robiłam to tłuczkiem do ziemniaków), dolewamy do nich sok z cytryny i gotujemy już bez pokrywki, aż do redukcji płynu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Odwracamy do góry dnem. Kwestia cukru jest indywidualna, jakbym mogła nie dodawałabym go wcale (miałam naprawdę słodkie produkty), musicie próbować i dosładzać według własnych potrzeb. Cukier dodajemy do dyni i gruszek oczywiście na samym początku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 10.10.2017 16:39
Mniam, musi być smaczny. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak