Dyniowe rożki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    300 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
  • Nadzienie:

  • biały ser

    400 gram
  • cynamon

    do smaku
  • cukier waniliowy

    1 opakowania
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    do smaku
  • dynia

    4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

NADZIENIE:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek.
Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.


Na gotowe naleśniki nakładamy nadzienie i zwijamy rożki naleśnikowe.

FARSZ:
Dynię gotujemy w wodzie około 10 minut do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie rozgniatamy ją z serem. Dokładamy cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz cynamon. Gotowym farszem napełniamy naleśniki formując rożki. Podajemy posypane kostkami z dyni.

Rożki te nadają się nie tylko na danie główne, ale także na deser. Mają delikatny, kuszący smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 15.04.2014 20:54
super dla dzieci
marcia7 08.04.2014 15:52
ciekawe danie
gusia1000 24.01.2014 00:36
Warto takie robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat