Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

5.0
(83)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami to smakowita przekąska, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Koniecznie wypróbujcie przepis i przygotujcie dodatek do ulubionego barszczu czerwonego. 

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe pół szklanki
masło lub margaryna 10 dag
mąka pszenna 3 szklanki

Farsz

pieczarki 50 dag
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

masło około 2 łyżeczki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami to aromatyczna przekąska składająca się z drożdżowego ciasta i pieczarkowego farszu, tworzących wspólnie zgrany duet. Jak zrobić drożdżowe paszteciki z pieczarkami? Pierwszym krokiem w przygotowaniu pasztecików z pieczarkami jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na ok. 60 minut lub do zwiększenia swojej objętości. Po tym procesie dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na kształt prostokątów, nadziewamy pieczarkami i zwijamy w rulonik. Pokrojone z rulonika paski kładziemy na blasze i dajemy chwilę na "odpoczynek", smarujemy rozkłóconym jajkiem lub jak w tym przepisie masłem. 

Kroki postępowania

1
Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże,sól,jajka i rozpuszczone masło,następnie zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami foto
2

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Krok 2 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami foto
3

Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.

Krok 3 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami foto
4
Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
Krok 4 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami foto
5
Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.
Krok 5 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami foto

Paszteciki z pieczarkami są doskonałe jako przekąska na imprezy lub jako dodatek do obiadu i barszczu czerwonego. Są aromatyczne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ten przepis z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich tych, którzy ich spróbują!

Więcej przepisów na drożdżowe paszteciki z pieczarkami i inne, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. Oto kilka z nich: 

PIECZARKI Z GRILLA

SAŁATKA Z PIECZAREK, JAJEK I OGÓRKÓW KONSERWOWYCH

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.12.2015 20:24
Zapewniam,że bardzo dobre:)
gusia1000 14.12.2015 02:32
na pewno dobre.
Babeczka35 13.12.2015 08:24
Dziękuję:)
MAR3STA 12.12.2015 21:22
pyszne paszteciki
sliwka 12.12.2015 19:40
Smakowite;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak