Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy likier malibu

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 250 ml
wiórki kokosowe 200 g
mleko skondensowane 1 szt
mleko skondensowane niesłodzone 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy likier malibu

Do jednego dużego słoika, lub dwóch mniejszych wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je spirytusem. Dokładnie zakręcamy zakrętkę i potrząsamy słoikiem. Tak przygotowane wiórki odstawiamy na 3-4 dni, żeby spirytus mógł przejść ich smakiem i aromatem. Codziennie potrząsamy słoikiem, żeby wszystkie wiórki nasiąkły spirytusem. Po 3-4 dniach dokładnie i mocno odcedzamy spirytus od wiórek. Mój patent to najpierw odcedzenie na sitku, a następnie wyciśnięcie pozostałego spirytusu przez tetrową pieluchę. Wiórki wyrzucamy, lub możemy użyć ich przy pieczeniu ciasta. Do odcedzonego spirytusu wlewamy zagęszczone mleko niesłodzone i mleko słodzone. Całość dokładnie miksujemy przez 3 minuty. Tak przygotowany likier przelewamy do butelek po wódce i przechowujemy w lodówce. Po 24 godzinach możemy rozkoszować się jego słodkim, kokosowo mlecznym smakiem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 21.05.2015 11:01
pięknie wygląda :)
Stenka 20.05.2015 20:42
robiłam kilka razy i polecam
Agata3 20.05.2015 17:09
taki domowy pewnie bardzo dobry :)
kloruś 20.05.2015 14:54
chętnie bym skosztowała!
Renata9 20.05.2015 14:14
Bardzo lubię taki likierek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak