Cielęcina w sosie winno-śmietanowym z rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    500 g
  • oliwa

    7 łyżek
  • czosnek

    3 ząbki
  • posiekany rozmaryn

    1,5 łyżki
  • śmietana

    120 ml
  • mascarpone

    2 łyżki
  • musztarda dijon

    2 łyżeczki
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cielęcinę pokrój na kawałki grubości ok. 4-5 mm. Polej 3 łyżkami oliwy, dodaj posiekany czosnek oraz rozmaryn. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, dodaj mięso razem z marynatą. Smaż kilka minut. Dodaj wino i gotuj całość, aż odparuje alkohol. Dodaj śmietanę, mascarpone, musztardę i wymieszaj sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 15 minut. Tuż pod koniec pieczenia posyp parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gryzzify 29.03.2018 18:46
Śmietana czy śmietanka lepiej? ile tłuszczu?
msmariusz 20.04.2015 11:47
z rozmarynem ciekawie i smacznie się komponuje
Ada-Gaba 26.08.2014 21:45
bardzo smacznie
Rafał10 11.07.2012 09:38
Wygląda tak apetycznie że aż ślinka cieknie na klawiaturę :)
Sarenka 06.06.2011 19:34
Swiente
monika154 19.05.2011 06:57
wytrawne
Kopiko1983 14.05.2011 22:14
mniam, mniam...
stokrotka 04.05.2011 16:05
smakowite
kate.500 15.04.2011 10:49
znowu kapitalnie wygląda. to musi byc pyszne
pawel6 09.04.2011 12:10
znakomicie wygląda i pewnie jest doskonała w smaku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat