Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca jak po bretońsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 200 gram
cukinia 1 sztuka
cebula biała 1-2 sztuki
przecier pomidorowy 400 ml
Ziele angielskie całe Prymat 5-7 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
majeranek 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
kiełbasa 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca jak po bretońsku

Kroki postępowania

1
Ciecierzyce namaczamy na noc. Zmieniamy wodę i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Gotujemy ok. 40 minut.
Krok 1 - Ciecierzyca jak po bretońsku foto
2
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle klarowanym. Cukinie obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy ziołami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile dusimy.
Krok 2 - Ciecierzyca jak po bretońsku foto
3
Do ciecierzycy dodajemy podsmażoną cukinie z cebulą, dodajemy przecier pomidorowy. Kiełbasę podsmażamy i dodajemy do całości. Gotujemy do momentu aż ciecierzyca będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Ciecierzyca jak po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 02.06.2015 10:53
Genialnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak