Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy

Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szałwia hiszpańska

    3 łyżka
  • ostropest

    1 łyżka czubata mielonego
  • mleko 3,2%

    1 szk
  • woda ciepła

    1/2 szk
  • mąka pszenna

    500 g typ 500
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto

Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać.
Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę.
Krok 2 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
Potem drożdże wymieszać z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję.
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
Krok 3 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
Do miski z cała zawartością wsypać mąkę i lekko wymieszać a następnie wlać olej i wyrobić ciasto.
Krok 4 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
Oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
Gdy podrośnie ponownie ciasto wyrobić i kilka razy złożyć, czyli rozciągnąć ciasto a potem nałożyć jeden bok na środek a potem drugi na środek.
Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
Krok 6 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto
Gdy się zagrzeje wstawić keksówkę do piekarnika i piec chleb 25 minut a potem kolejne 25 ale już w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

ZEWA 15.08.2015 17:32
dziękuję, w sumie ten chleb powstał całkiem przypadkiem. Namoczyłam chia w mleku aby zużyć je do deseru. Ale moi panowie powiedzieli, że nie zjedzą skrzeku żaby bo tak im się to skojarzyło. A chleb wcinali aż uszy im się trzęsły.
jagoda5913 15.08.2015 09:35
Pyszny domowy chlebek
Damiano 15.08.2015 06:38
najlepszy domowy
dollce 14.08.2015 22:12
pyszności ;)
Iwusia 14.08.2015 21:56
zapowiada się smacznie i zdrowo
Renata9 14.08.2015 21:25
Pyszny chlebuś :-)
gosia1988 14.08.2015 20:48
lubię takie domowe chlebki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat