Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, wlać mleko, wodę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( ciasto będzie się lekko kleić ale starać się nie dosypywać dużo mąki, najlepiej wyrabiając ciasto oprószać delikatnie dłonie mąką ). Z ciasta uformować kulę i odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze chwilę wyrobić. Uformować owalny bochenek. Najlepiej w tym momencie umieścić uformowane ciasto w koszu do wyrastania chleba, jeśli jednak się go nie posiada - tak jak ja - można poradzić sobie w inny sposób; otóż naczynie żaroodporne ( najlepiej również o owalnym kształcie ) wyłożyć czystą ściereczką/ręczniczkiem posypanym mąką kukurydzianą lub pół na pół mąką ziemniaczaną i pszenną. W tak przygotowanym naczyniu umieścić uformowany bochenek. Przykryć i odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( chleb musi dobrze wyrosnąć, inaczej będzie pękał podczas pieczenia ).
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną mąką. Ostrym nożem zrobić na nim kilka nacięć.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 20 - 25 minut.
Wypieczony chleb powinien głucho brzmieć po uderzeniu od spodu.
RADA: Do wypieku chleba najlepiej użyć mąki pszennej chlebowej, jest to typ 750. Ja piekłam ze zwykłej mąki - typ 450 i chlebek również wyszedł smaczny. Można również część mąki pszennej zastąpić mąką pszenna razową lub żytnią razową.
Smacznego :)