Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
miękkie masło 25 g
drożdże świeże 20 g
mleko ciepłe 150 ml
sól 2 - 3 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne wsypać łyżeczkę mąki, dokładnie wymieszać. Następnie wlać odrobinę mleka i dobrze rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, wlać mleko, wodę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( ciasto będzie się lekko kleić ale starać się nie dosypywać dużo mąki, najlepiej wyrabiając ciasto oprószać delikatnie dłonie mąką ). Z ciasta uformować kulę i odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze chwilę wyrobić. Uformować owalny bochenek. Najlepiej w tym momencie umieścić uformowane ciasto w koszu do wyrastania chleba, jeśli jednak się go nie posiada - tak jak ja - można poradzić sobie w inny sposób; otóż naczynie żaroodporne ( najlepiej również o owalnym kształcie ) wyłożyć czystą ściereczką/ręczniczkiem posypanym mąką kukurydzianą lub pół na pół mąką ziemniaczaną i pszenną. W tak przygotowanym naczyniu umieścić uformowany bochenek. Przykryć i odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( chleb musi dobrze wyrosnąć, inaczej będzie pękał podczas pieczenia ).

Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną mąką. Ostrym nożem zrobić na nim kilka nacięć.

Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 20 - 25 minut.

Wypieczony chleb powinien głucho brzmieć po uderzeniu od spodu.

RADA: Do wypieku chleba najlepiej użyć mąki pszennej chlebowej, jest to typ 750. Ja piekłam ze zwykłej mąki - typ 450 i chlebek również wyszedł smaczny. Można również część mąki pszennej zastąpić mąką pszenna razową lub żytnią razową.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lukrecja29 09.02.2014 13:29
Pięknie wygląda... zjadła bym taki świeżuteńki chlebuś, z masełkiem...
Rafał10 08.02.2014 09:05
pięknie wygląda ten Twój chlebuś :)
Renata9 08.02.2014 07:30
smaczny chlebuś
msmariusz 07.02.2014 23:36
fajny przepisik
Milka100 07.02.2014 22:00
super chleb
ada.la 07.02.2014 21:40
nie ma jak swój wypiek
gosiag 07.02.2014 21:21
super chlebek, napewno wyprobuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak