Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na wykonanie chałki

  • mleko

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • cukier

    30 g
  • masło

    100 g
  • żółtka

    2 sztuki
  • jajko

  • sól

    1 łyżeczka

Kruszonka

  • masło

    25 g
  • cukier

    25 g
  • mąka pszenna

    35 g

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chałka z kruszonką foto
Masło roztopić. Do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, dodać następujące składniki: ciepłe mleko, jajko, żółtka, roztopione masło, cukier i drożdże. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę i sól. Ciasto dokładnie wyroić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 2 - Chałka z kruszonką foto
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części uformować trzy wałeczki równej długości i grubości.
Krok 3 - Chałka z kruszonką foto
Upleść z nich warkocz i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Krok 4 - Chałka z kruszonką foto
Gdy warkocz nam podrośnie posmarować je roztrzepanym jajkiem
Krok 5 - Chałka z kruszonką foto
Chałki przełożyć na blaszkę i posypać kruszonką. (wykonanie kruszonki: wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i siekamy nożem)
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 C około 25 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

09.02.2017 12:49
wyglada tak apetycznie, że trudno oderwać wzrok od ekranu

Ela15

03.01.2017 11:32
bardzo dobra

gosia56

21.12.2016 13:21
moja ulubiona ;)

KORAL

14.12.2016 11:13
Lubię takie wypieki :)

Edita

03.12.2016 19:02
chałka pycha

Marta Ryżek-Kalkowska

30.11.2016 19:03
PYSZNIE TUTAJ :)

Habibi

30.11.2016 14:59
Dobrej chałki nie odmowię :)

ania2610

30.11.2016 14:09
wspaniała ta chałka, wygląda tak puszyście :)

adelajda

30.11.2016 13:30
Po proszę o kawałeczek na śniadanko :)

Łukasz15

30.11.2016 13:18
Uwielbiam taką chałkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat