Chałka Pyzy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

  • mąka pszenna

  • cukier

  • jajko

  • margaryna

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: mała kostka drożdży 42g
ok. 3,5 szkl. mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml)
ok. 200 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
50g stopionej Kasi
1 żółtko

sposób przygotowania: drożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe, ale nie gorące mleko, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąkę przesiać z solą dodać pozostały cukier, podrośnięty rozczyn, i roztrzepane jajko, zarobić ciasto i wyrabiając dolać przestudzoną Kasię. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni czyli ok. 10-15 min. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek, zlepić je razem z jednego końca i zapleść - pierwszy z lewej strony podkładamy pod dwa następne pod spód i nakładamy na wierzch tego najbliższego po lewej; następnie pierwszy z prawej podkładamy pod spód dwóch splecionych i nakładamy na wierzch tego najbliższego po prawej - czynności powtarzamy do końca wałeczków. Końce zlepiamy zaginając je nieco pod spód. Chałkę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. żeby podrosła. Smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C.. Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.05.2017 14:27
Bardzo apetyczna
ben-ka 20.01.2017 17:33
Zjadłybyśmy taką apetyczną :)
IZABELA29 02.10.2016 15:49
Swiwtna chalka
ben-ka 11.02.2016 10:25
Pięknie wypieczona chałeczka !
magda1976 15.01.2015 20:57
Pychotka, na śniadanie z masełkiem
Ada-Gaba 06.01.2015 21:23
jak z cukierni : )
SmacznaPyza 30.06.2013 11:24
powodzenia ! to nie jest takie trudne jak mi się wydawało :)
dwa pokoje z kuchnią 30.06.2013 09:27
ale pięknie zapleciona! właśnie zabieram się do zrobienia z tego przepisu :)
SmacznaPyza 01.05.2013 19:29
ojej, dziękuję - to miłe z Twojej strony :)
MagdaXXX 01.05.2013 14:07
wygląda jak sklepowa mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat