Przepis i sposób przygotowania na: Chałka
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki).
Przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować wałek.
Połączyć ze sobą końce 3 wałków, spleść je ze sobą jak warkocz i połączyć końcami.
Zaplecione ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć je ściereczką i pozostawić na około 30 mniut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.