Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
margaryna 50 gram
jajko 2 sztuka
drożdże 15 gram
cukier 4 łyżka
mleko 0,5 szklanka
mak do posypania
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 1 - Chałka foto
2
Dodajemy jajko, cukier, sól, ciepłe mleko rozmieszane z drożdżami i roztopioną margarynę.
Krok 2 - Chałka foto
3
Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne, formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chałka foto
4
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 równych części.
Krok 4 - Chałka foto
5
Z każdej części formujemy wałek, następnie zaplatamy chałkę.
Krok 5 - Chałka foto
6
Chałkę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.
Krok 6 - Chałka foto
7
Pieczemy 30-35 minut w 180'.
Smacznego!
Krok 7 - Chałka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 11.08.2012 00:17
Uwielbiam chałkę! Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak