Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 5 dag
olej rzepakowy 3 łyżki
woda ciepła 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 1/4 szklanki

Farsz

mięso mielone wieprzowe 500 g
papryka czerwona 3/4 sztuki
kukurydza konserwowa 1/2 puszki
cebula biała 1 sztuka
mozzarella starta 200 g
ogórki konserwowe 4 sztuki (duże)
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek suszony Prymat

Dodatkowo

żółtko surowe 1 sztuka
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z mięsem mielonym

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 06.02.2015 19:18
bardzo smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak