Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
drożdże 5 dkg
sól
olej 3 łyżki
mleko 1/2 szkl.
pieczarki 20 dkg
cebula 1 szt.
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
salami 15 dkg
czarne oliwki 6 szt
pomidory suszone w zalewie 6 szt
kukurydza konserwowa 1/3 puszki
żółtko jajek 1 sztuka
woda 3/4 (ciepła)
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy – zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy.
Krok 1 - Calzone foto
2
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki – podsmażamy. Resztę składników kroimy w kostkę.

Na każdy placuszek ciasta kładziemy dodatki. Posypujemy serem żółtym.
Krok 2 - Calzone foto
3
Składamy na pół i sklejamy brzegi ciasta.
Krok 3 - Calzone foto
4
Przekładamy na blaszkę. Calzone smarujemy żółtkiem i posypujemy serem żółtym.
Krok 4 - Calzone foto
5
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Calzone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 03.02.2014 12:09
doskonała włoska kuchnia
Romanowka 03.02.2014 11:41
pyszna propozycja!
dodi 03.02.2014 11:22
uwielbiam !!!!!!!!!!
as28 03.02.2014 11:19
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak