Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

botwinka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
udko z kurczaka 2 sztuki
młode marchewki 3 sztuki
przyprawy
śmietana 12% 200 ml
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: botwinka

Mięso oczyścić, zalać wodą i ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i łyżeczki soli
Jak mięso będzie miękkie wyjąc je z wywaru i dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki,marchewkę oraz buraczki z botwiny.
Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone w centymetrowe kawałeczki łodyżki z botwiny.
Jak warzywa będą miękkie dodać pokrojone liście i podgotować 5 minut.


Zupę doprawić do smaku pieprzem.
Można dodać koperek lub natkę pietruszki.
Zabielić śmietaną(około 3 łyżki)


Jeżeli zupa ma być podana w formie chłodniku, gotujemy ją na bulionie warzywnym a nie na mięsie a śmietanę dodajemy na talerzu a nie do całości.


SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.01.2013 17:43
bardzo lubię !
babajaga1969 14.01.2013 13:31
pyszna, też lubię czerwone barszczyki
Alex_M 14.01.2013 12:46
uwielbiam botwinke!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak