Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz wołowo - wieprzowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

goleń wołowa 60 dag
szynka wieprzowa 40 dag
smalec 3 łyżki
cebula 1
pomidor 2
ziemniaki 4 duże
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól do smaku
kminek szczypta
ziele angielskie 2
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat szczypta
Kolendra cała Prymat szczypta
marchewki 2
pietruszka 1
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz wołowo - wieprzowy

Kroki postępowania

1
Mięso wieprzowe i wołowe kroimy w kostkę.
Krok 1 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
2
Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i na dużym ogniu mięso obsmażamy. Następnie przekładamy do większego garnka lub szybkowaru.
Krok 2 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
3
Na patelnię ponownie wędruje smalec i tym razem obsmażamy pokrojoną goleń wołową. Również na dużym ogniu. Po tym zabiegu wołowina wędruje do wieprzowiny.
Krok 3 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
4
Na patelni ponownie rozpuszczamy łyżkę smalcu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Na malutkim ogniu wytapiamy tłuszcz.
Krok 4 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
5
Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i wspólnie smażymy kilka dobrych minut. Pod koniec dosypujemy słodką mieloną paprykę. Smażymy chwilę uważając aby papryka się nie przypaliła. Zawartość patelni dodajemy do mięs.
Krok 5 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
6
Przyprawy ziołowe ucieramy w moździerzu.
Krok 6 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
7
Wsypujemy do głównego garnka. Dodajemy jeszcze pokrojoną papryczkę chili oraz paprykę świeżą.
Krok 7 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
8
Zamykamy wieko i dusimy lub garujemy do miękkości mięsa (w szybkowarze trwało to 10 minut).
Krok 8 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
9
W międzyczasie, gdy mięso się dusi zabieramy się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę (ziemniaki w największą). Podobnie z pomidorami.
Krok 9 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
10
Gdy mięso się udusi to dodajemy pokrojone warzywa.
Krok 10 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
11
Dolewamy ewentualnie wody i całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.
Krok 11 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto
12
Smacznego.
Krok 12 - Bogracz wołowo -  wieprzowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 08.02.2013 08:01
mniam
Anna169Hosz 20.10.2012 07:36
Stałam się ostatnio wielką zwolenniczką bogracza.
ALAGOR 19.10.2012 19:33
mięsna uczta ;)
edyta44 19.10.2012 19:18
super smaczne
aginaa 17.10.2012 21:03
fajne
adelajda 16.10.2012 21:33
konkretna zupka ! lubię takie !
Beatris 16.10.2012 21:23
Jak dla mnie doskonały obiad.
Juleczka20 16.10.2012 21:18
pyszny obiadek
as28 16.10.2012 20:59
mniam
as28 16.10.2012 20:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak