Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar mięsny 1,250 ml
ziemniaki 4 szt
kiełbasa biała 4 szt
śmietana 100 ml
majeranek 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
zakwas 8-10 łyżek
chrzan 5 łyżeczek
ząbki czosnku 2 szt
jajka przepiórcze według uznania

Porada

Podany w składnikach zakwas, to zakwas z płatków owsianych, na który przepis znajduje się też w mojej bazie przepisów.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę, zalewamy wywarem i gotujemy aż będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i dorzucamy do ugotowanych ziemniaków. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy razem z chrzanem. Dolewamy zakwas do żurku oraz doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. W razie potrzeby dodajemy więcej zakwasu. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajeczka przepiórcze i smażymy aż się przyrumienią.

Porcję zupy serwujemy z sadzonym jajkiem przepiórczym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.04.2017 11:49
Smakowity ;)
Internetowa Kuchnia 18.04.2017 18:41
nowosc - tak jak lubię
marzut 18.04.2017 18:13
Mój ulubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak