Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Adżarskie chaczapuri

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 g
woda ciepła 150 ml
mleko ciepłe 200 ml
drożdże świeże 15 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mozzarella 150 g (parzonej, tartej)
masło
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Adżarskie chaczapuri

Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn. Ciasto dzielimy na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta kładziemy ser (zostawiając 3 cm z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę, przykrywając część nadzienia sera. Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia. Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed podaniem dajemy po łyżeczce masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 02.09.2015 13:08
świetnie wygląda
Benita 01.09.2015 14:18
Ciekawe danie.
Aleksandra/Olcia 01.09.2015 10:05
ależ to apetycznie wygląda
bertpvd 01.09.2015 09:38
ciekawy przepis
Jumper123 01.09.2015 09:38
wygląda bardzo apetycznie
Mniam 01.09.2015 09:36
Bardzo podobają mi się takie łódeczki, a Twoje mają pyszne wypełnienie :)
Malinka 01.09.2015 09:24
Bardzo apetyczna propozycja!!! Wygląda wspaniale!
dom-agi 01.09.2015 08:14
Wygląda pysznie!
olkaaa 01.09.2015 07:54
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak