Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Adżarskie chaczapuri

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na adżarskie chaczapuri z jajkiem i serem.

Składniki:

mąka
600 gramów
woda ciepła
150 gramów
mleko ciepłe
200 ml
drożdże świeże
15 gramów
cukier
1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana
1 szczypta
Sklep Prymat
mozzarella
150 gramów
masło
3 łyżeczki
jajko
4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Adżarskie chaczapuri

Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn.

Ciasto dzielimy na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta kładziemy ser (zostawiając 3 cm z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę, przykrywając część nadzienia sera.

Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia. Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed podaniem dajemy po łyżeczce masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 02.09.2015 13:08
świetnie wygląda
Benita 01.09.2015 14:18
Ciekawe danie.
Aleksandra/Olcia 01.09.2015 10:05
ależ to apetycznie wygląda
bertpvd 01.09.2015 09:38
ciekawy przepis
Jumper123 01.09.2015 09:38
wygląda bardzo apetycznie
Mniam 01.09.2015 09:36
Bardzo podobają mi się takie łódeczki, a Twoje mają pyszne wypełnienie :)
Malinka 01.09.2015 09:24
Bardzo apetyczna propozycja!!! Wygląda wspaniale!
dom-agi 01.09.2015 08:14
Wygląda pysznie!
olkaaa 01.09.2015 07:54
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak