Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak sklarować masło?

Jak sklarować masło?

Jeśli chcemy smażyć na maśle warto używać masła klarowanego. 

Jest ono pozbawione białka, dzięki czemu nie przypala się,a dodatkowo jest delikatniejsze i dużo zdrowsze od tradycyjnego masła. Aby je przygotować, masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy ogień i zbieramy łyżeczką zebraną na maśle zawiesinę utworzoną z cząsteczek mleka. Odstawiamy rondelek z ognia, czekamy aż ostygnie i przelewamy do drugiego naczynia, tak aby pominąć osadzające się na dnie cząstki mleka. Finalnie powinniśmy otrzymać klarowny, złoty płyn bez jakichkolwiek zanieczyszczeń. Takie masło nie przypala się, ma delikatniejszy smak i tworzy ładną glazurę na potrawach. Oprócz tego, możemy przechowywać je w lodówce i ponownie podgrzewać. W wielu sklepach można znaleźć również gotowe klarowane masło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak