Tatar wołowy klasyczny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżka
  • ogórek kiszony

    120 gramów
  • cebula

    120 gramów
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • woda

    3 łyżki
  • wołowina

    400 gramów
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórka i cebulkę pokroić w bardzo drobna kostkę. Mięso na tatara umyć, oczyścić z błon i ścięgien. Następnie zmielić w maszynce o ostrych nożach lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodać oliwę, sól, pieprz, musztardę oraz odrobinę wody. Całość wymieszać i mocno uklepywać przez około 5 minut. Dzięki oliwie tatar nie ściemnieje, a odrobinie wody będzie delikatniejszy.

Na dnie miseczki ułożyć warstwami cebulą i ogórka. Następnie z mięsa formować kule, spłaszczać ją i robić zagłębieniu na środku. Do zagłębienia wlać żółtko ze sparzonego jajka. Całość posypać pieprzem i podać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego :)

Cynowa_Beata
Liczymy po 100 gramów na osobę. Mięso musi być bardzo świeże i chude, może to być zrazowa część z ligawy, polędwica lub czasami mięso sprzedawane pod nazwą gulaszowe. Ważne, aby było z zaufanego źródła i dobrze oczyszczone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
CapTUR 26.12.2018 16:54
a co z tą musztardą?? do czego ją dodać ??:):)
Anonimowy 14.02.2014 21:34
zrobiłem bez musztardy i też jest wyśmienity
reniatka 06.03.2013 10:49
wspaniały cos dla mojego meza ;)
caralajna 10.07.2012 10:04
jako dzieciak uwielbiałam, ale od wielu lat jakoś nie jadam wcale
caffee_tea 08.06.2012 22:06
Smaczne:)
parysek10 08.06.2012 15:19
wygląda ładnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat