Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak ugotować kaszę pęczak?

Jak ugotować kaszę pęczak?

Dziś powszechnie dostępne mamy kasze w workach, podzielone na porcje i zapakowane, dzięki czemu nie musimy martwić się jej kłopotliwym odcedzaniem.

Za to płacimy za nią dużo więcej, mamy ograniczone możliwości, jeśli chodzi o regulowanie rozmiaru porcji lub sprawdzenie, czy jest już odpowiednio ugotowana, a nadmiar wody bardzo utrudnia osiągnięcie dobrego efektu. A przecież sposób na ugotowanie kaszy bez plastiku jest bardzo prosty! Kluczem są odpowiednie proporcje.

W przypadku kaszy pęczak stosujemy proporcje kaszy do wody 1:3. Kaszę wsypujemy do gotującej się wody i czekamy aż znów zacznie się gotować, po czym zostawiamy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu aż ziarna wchłoną całą wodę. Gdy tak się stanie, wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę jeszcze na chwilę. Jeśli jest bardzo miękka, można ją odkryć, żeby reszta wody odparowała, jeżeli dość twarda – warto zostawić ją pod przykryciem. Dobrej jakości garnek utrzyma odpowiednią temperaturę, jeśli jednak wiemy, że nasze naczynie stygnie szybko, gorący garnek można włożyć pod koc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak