Jak elegancko pokroić pieczeń?

5 tygodni temu
Jak elegancko pokroić pieczeń?

Na rodzinny obiad planujecie przygotować pieczeń? Pamiętajcie, żeby do jej krojenia sięgnąć po nóż kuchenny (nazywany też nożem do plastrowania) albo santoku, koniecznie odpowiednio ostry. Delikatnie przesuwajcie nóż w poprzek włókien, nie wywierając dużego nacisku na mięso. W ten sposób kawałki pieczeni nie potargają się ani nie będą zgniecione, a przez to będą zdecydowanie bardziej delikatne, miękkie i smaczne.

Pamiętajcie, aby wcześniej wyciągnąć pieczeń na drewnianą deskę kuchenną – wtedy nie musicie się martwić o uszkodzenie naczynia podczas krojenia. Uważajcie też, aby plastry nie opadły od razu na deskę, ponieważ mięso może się połamać i stracicie cały efekt wizualny Waszych wysiłków kulinarnych. Lepiej pokroić całą pieczeń, zanim zaczniecie ją przekładać na półmisek czy talerze, wtedy uzyskacie dokładnie takie danie, na jakim Wam zależy. Teraz wystarczy polać kawałki pieczeni sosem i gotowe. Smacznego!

Autor: Zwieger

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat