Deska do krojenia jest podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Na rynku dostępne są deski z różnych materiałów, m.in. plastikowe i szklane, wciąż jednak wiele osób jest przywiązanych do tych najbardziej tradycyjnych – drewnianych. Dobrze wiedzieć więc, jak o taką deskę zadbać, żeby służyła nam długo i szczęśliwie.
Choć drewno to materiał, który może wydawać się kłopotliwy, nie potrzeba wiele wysiłku, żeby taki sprzęt utrzymać w dobrej formie przez długi czas. Przed pierwszym użyciem należy posmarować deskę olejem, żeby ją zakonserwować i zabezpieczyć przed niekorzystnym działaniem wody. Taki zabieg warto regularnie powtarzać, żeby drewno było cały czas chronione. Najlepiej myć ją zawsze ręcznie i nie zostawiać na dłużej w wodzie. Wtedy drewno może nasiąknąć wodą, a przy wysychaniu popęka lub wykrzywi się i deska będzie niewygodna albo wręcz niezdatna do użytku.
W razie mocniejszych (także tłustych) zabrudzeń można posypać deskę solą, po czym przetrzeć połówką cytryny, robiąc jej "peeling".
Jeśli zależy nam na ładnym wyglądzie drewnianej deski, warto zainwestować w taką z twardego drewna (np. dębu lub jesionu), która będzie bardziej odporna na zarysowania przez noże.
Autor: Zwieger