Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy z kawałkami grzybów

5.0
(59)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sos pieczarkowy to klasyczny dodatek do wielu dań: gołąbków, kaszy, makaronów czy mięs. Nadaje wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji przygotowywanym daniom. Ten przepis na sos pieczarkowy warto zapisać! 

Składniki:

pieczarki 30 dag
cebula 1 sztuka
kostka rosołowa 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
woda 2 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki
śmietana 18 proc 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy z kawałkami grzybów

Przepis na sos pieczarkowy jest bardzo prosty, a by go przygotować wystarczy pokroić grzyby, podsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie stworzyć konsystencję sosu poprzez dodanie bulionu i śmietanki. Zagęstnikiem sosu będzie mąka, ale pamiętajcie by doprowadzić sos pieczarkowy do wrzenia po jej dodaniu. Jak zrobić sos pieczarkowy? Jak widzicie sposób przygotowania to kilka minut, a efekt zachwyca! Do czego sos pieczarkowy? Moim zdaniem najlepiej pasuje do gołąbków z kaszą lub ryżem, makaronów czy kasz. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z mięsem, zwłaszcza pieczonym kurczakiem, stekiem lub schabem. 

Sos pieczarkowy przepis:

JAK PRZYGOTOWAĆ SOS PIECZARKOWY?

1

Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy je na maśle w rondelku, aż odparuje z nich woda.

2

Cebule kroimy w piórka, i dodajemy do pieczarek, dusimy chwilkę

3

Podlewamy wodą (2 szklankami), dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż do momentu, gdy pieczarki będą miękkie.

4

W miseczce mieszamy ze sobą: 1/2 szklanki wody, mąkę, śmietanę. Dolewamy do pieczarek, energicznie mieszamy aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos pieczarkowy, dzięki swojemu bogatemu, grzybowemu smakowi, jest ulubionym dodatkiem kucharzy i może podnieść smak wielu potraw na wyższy poziom.

Sprawdźcie inne przepisy na potrawy z dodatkiem pieczarek w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzynka 14.07.2022 10:21
O matko co za pyszny sos, smak dzieciństwa, rewelacja, niebo w gębie, nawet mąż sięga po przepis i góruje
babajaga1969 13.04.2013 22:44
pysznie wygląda
justys759 13.04.2013 22:09
mmm uwielbiam taki sos:)
SmacznaPyza 13.04.2013 21:43
a ta kostka to po co ?
IwonaDD 13.04.2013 21:21
wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak