Zdrowe nie musi być nudne- część 4

Opublikowano: 05.06.2012
Autor: BernadettaP
Zdrowe nie musi być nudne- część 4
Na dzisiejszy obiad proponuję szybkie pierogi z kaszą jęczmienną.

 

Pierogi możemy przygotować wykorzystując uprzednio ugotowaną kaszę, którą możemy zmielić lub nie. Ja z tymi dodatkami wolę kaszę w całości. 

Do przygotowania pierogów potrzebujemy:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka wrzącej wody

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

1/4 małej czerwonej papryki

1/4 małej żółtej papryki

1/4 małej zielonej papryki

1/2 małej cukinii

1 średnia marchewka

olej rzepakowy

sól

pieprz

2 łyżeczki suszonego lubczyku

mąka pełnoziarnista do podsypania stolnicy

 

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką lub też z cebulką i pomidorem.

Zdrowe nie musi być nudne- część 4 

 

prymat