Pierogi możemy przygotować wykorzystując uprzednio ugotowaną kaszę, którą możemy zmielić lub nie. Ja z tymi dodatkami wolę kaszę w całości.
Do przygotowania pierogów potrzebujemy:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka wrzącej wody
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1/4 małej czerwonej papryki
1/4 małej żółtej papryki
1/4 małej zielonej papryki
1/2 małej cukinii
1 średnia marchewka
olej rzepakowy
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego lubczyku
mąka pełnoziarnista do podsypania stolnicy
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką lub też z cebulką i pomidorem.