Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowy proszek do zup i sosów

Proszek grzybowy to sposób na wykorzystanie niekoniecznie lubianych nóżek grzybów oraz trochę brzydszych kapeluszy. Stanowi on idealny dodatek do zup, sosów, zapiekanek, farszu do pierogów czy też krokietów.

Do jego przygotowania nadają się w zasadzie wszystkie grzyby, które tradycyjne suszymy, ale ja najczęściej przygotowuję go z prawdziwków, podgrzybków i kani. 

Przygotowanie domowego proszku grzybowego jest bardzo szybkie i proste. Jedyne czego potrzebujemy, to suszone grzyby, szczelny słoiczek, świeżo mielony czarny pieprz, a także opcjonalnie liście laurowe. 

Najlepiej wykorzystać suszone nóżki, które są nieco mniej aromatyczne od kapeluszy i przede wszystkim twardsze. Niemal przez wszystkich są też niezbyt mile widziane w bigosie czy zupie, a jako główny składnik proszku grzybowego są nieodzowne. Oprócz nóżek do przygotowania proszku można także użyć niezbyt ładnych czy połamanych kapeluszy.

 

Składniki:

15 dag suszonych grzybów (nóżek i niezbyt ładnych kapeluszy)

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego

opcjonalnie liście laurowe

 

Przygotowanie:

Dobrze wysuszone grzyby wrzucamy partiami do młynka do kawy mielimy na proszek. W tym celu najlepiej wykorzystać młynek, którego używamy tylko do mielenia "ostrych" przypraw, a nie kawy, gdyż zapachy łatwo będą przesiąkać. Jeśli nie macie osobnego młynka, tradycyjny młynek do kawy trzeba bardzo dobrze wyczyścić i przewietrzyć przed oraz po zmieleniu grzybów. Większą ilość grzybów można także mielić w pojemniku blendera, ale wtedy warto "wyłowić" niezmielone fragmenty, których z pewnością trochę zostanie. 

Do zmielonych grzybów dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Proszek grzybowy przesypujemy do szczelnie zamykanych słoiczków i do każdego opcjonalnie dodajemy po 1 listku laurowym. 

Zarówno pieprz, jak i liście laurowe zapobiegają zagnieżdżaniu się niepożądanych osobników, o które w suszonych grzybach bardzo łatwo, więc warto pamiętać o ich dodaniu,

Każdy gatunek grzybów najlepiej suszyć i mielić osobno, gdyż każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, aromatem i intensywnością. 

 

Pozdrawiam,

BernadettaP

 

dwa pokoje z kuchnią 29.10.2014 08:44
moja mama też tak robi- genialny fix domowy do dań z grzybów :)
bietka 02.10.2014 10:38
super domowy proszek grzybowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak