Do jego przygotowania nadają się w zasadzie wszystkie grzyby, które tradycyjne suszymy, ale ja najczęściej przygotowuję go z prawdziwków, podgrzybków i kani.
Przygotowanie domowego proszku grzybowego jest bardzo szybkie i proste. Jedyne czego potrzebujemy, to suszone grzyby, szczelny słoiczek, świeżo mielony czarny pieprz, a także opcjonalnie liście laurowe.
Najlepiej wykorzystać suszone nóżki, które są nieco mniej aromatyczne od kapeluszy i przede wszystkim twardsze. Niemal przez wszystkich są też niezbyt mile widziane w bigosie czy zupie, a jako główny składnik proszku grzybowego są nieodzowne. Oprócz nóżek do przygotowania proszku można także użyć niezbyt ładnych czy połamanych kapeluszy.
Składniki:
15 dag suszonych grzybów (nóżek i niezbyt ładnych kapeluszy)
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
opcjonalnie liście laurowe
Przygotowanie:
Dobrze wysuszone grzyby wrzucamy partiami do młynka do kawy mielimy na proszek. W tym celu najlepiej wykorzystać młynek, którego używamy tylko do mielenia "ostrych" przypraw, a nie kawy, gdyż zapachy łatwo będą przesiąkać. Jeśli nie macie osobnego młynka, tradycyjny młynek do kawy trzeba bardzo dobrze wyczyścić i przewietrzyć przed oraz po zmieleniu grzybów. Większą ilość grzybów można także mielić w pojemniku blendera, ale wtedy warto "wyłowić" niezmielone fragmenty, których z pewnością trochę zostanie.
Do zmielonych grzybów dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Proszek grzybowy przesypujemy do szczelnie zamykanych słoiczków i do każdego opcjonalnie dodajemy po 1 listku laurowym.
Zarówno pieprz, jak i liście laurowe zapobiegają zagnieżdżaniu się niepożądanych osobników, o które w suszonych grzybach bardzo łatwo, więc warto pamiętać o ich dodaniu,
Każdy gatunek grzybów najlepiej suszyć i mielić osobno, gdyż każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, aromatem i intensywnością.
Pozdrawiam,
BernadettaP