Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcony sernik na zimno z herbatą sencha i truskawkami

Dziś mam dla Was pomysł na nieco pracochłonny, ale efektowny i przepyszny sernik na zimno z truskawkami.

Taki sernik na zimno- niecodzienny, niespotykany, którego nikt wcześniej nie zrobił, chodził za mną już od dawna. Gdy w końcu udało się dopracować koncepcję, przystąpiłam do działania. Gdyby nie to, że z zastyganiem jego przyrządzenie zajmuje około 8 godzin, wszystko byłoby ok :P

Na szczęście zadowolenie Najbliższych z nawiązką wynagrodziło czas poświęcony na jego przygotowanie.

Składniki na biszkopt:

2 jajka

4 łyżki oleju rzepakowego

4 dag cukru

10 dag mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka kakao

szczypta soli

 

Składniki na masy serowe:

60 dag waniliowego serka homogenizowanego

30 dag dobrego mielonego białego sera

100 ml słodkiej śmietany 12 %

cukier puder

żelatyna

2 czubate łyżeczki herbaty sencha

4 łyżki oleju rzepakowego

25 dag słodkich truskawek

 

Dodatkowo:

50 dag truskawek

1 galaretka jagodowa lub truskawkowa

 

Przygotowanie biszkoptu:

 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao przez drobne sito.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. 

Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie po łyżce oleju.

Mieszając masę jajeczną (w jedną stronę) dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 25 minut- do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

 

Przygotowanie masy herbacianej:

 

Herbatę dokładnie mielimy w młynku do kawy.

W misie miksera miksujemy dokładnie 80 gram sera homogenizowanego, 100 gram białego sera, 100 ml śmietany, łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę cukru pudru.

Czubatą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody. Dodajemy łyżkę masy serowej i następnie żelatynę łączymy z pozostałą masą serową. 

Spód tortownicy wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wkładamy biszkopt, zapinamy obręcz tortownicy i wylewamy tężejącą masę serową.

Wkładamy do lodówki do stężenia.

 

Przygotowanie pierwszej białej masy serowej:

 

80 gram sera homogenizowanego, 100 gram białego sera, łyżkę oleju rzepakowego oraz łyżkę cukru pudru dokładnie miksujemy w misie robota.

Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. Dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy i łączymy dokładnie z pozostałą masą serową. 

Na środku herbacianej masy serowej umieszczamy duży okrągły pierścień do przystawek, który lekko wciskamy w masę.

Do pierścienia wlewamy tężejącą masę serową. Wkładamy do lodówki do stężenia. 

Gdy masa zastygnie, ściągamy obręcz, obkrawając ją delikatnie nożem od sera.

 

Przygotowanie masy truskawkowej:

 

Na środku masy herbacianej umieszczamy tortownicę o średnicy 18 cm. 

300 gram sera homogenizowanego umieszczamy w misie miksera.

25 dag truskawek płuczemy, usuwamy szypułki.

Miksujemy na gładką masę. Przecieramy przez gęste sitko wprost do sera. Dodajemy łyżkę cukru pudru oraz łyżkę oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy.

1,5 czubatej łyżki żelatyny rozpuszczamy w  80 ml wrzącej wody. Dodajemy łyżkę masy serowej, a następnie łączymy dokładnie z pozostałym serem.

Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy ją do średniej tortownicy (między białą masę serową, a obręcz małej tortownicy). Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Gdy masa zastygnie, ściągamy małą tortownicę, "obkrawając" ją delikatnie nożem od masy.

 

Przygotowanie 2 białej masy serowej:

 

Pozostały serek homogenizowany miksujemy z resztą białego sera, łyżką oleju rzepakowego i łyżką pudru.

Płuczemy około 15 dużych truskawek, odsączamy je z nadmiaru wody, usuwamy szypułki i przecinamy na pół.

Układamy- jedna obok drugiej- w tortownicy- nacięciem do zewnątrz.

W przestrzeń między truskawkową masą, a obręczą tortownicy delikatnie wlewamy tężejącą masę serową. Resztę masy nakładamy na wierzch sernika, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

Dekoracja:

 

Galaretkę rozprowadzamy w 300 ml wrzącej wody, studzimy.

Resztę truskawek płuczemy, usuwamy szypułki. Kroimy w mniej więcej 3 mm talarki, układamy na wierzchu masy. 

Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Pozdrawiam serdecznie !

- Bernadetta

JulkaTomeczek 08.07.2014 23:11
piękny ten torcik, cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak