Halloween od kuchni

Opublikowano: 26.10.2014
Autor: BernadettaP
Halloween od kuchni
Z roku na rok Halloween cieszy się w Polsce większą popularnością. To okazja do spotkań ze znajomymi, Rodziną czy też po prostu do uruchomienia kreatywności w kuchni.

Ja mam dziś dla Was kilka propozycji na dania, które idealnie wpisują się w tematykę tego "święta", a więc pajęczyny, robale, oczy czy też jadalne pająki. Wszystko smaczne i proste, bo przecież w tej zabawie chodzi przede wszystkim o to, aby się nie narobić, a zaskoczyć Najbliższych. 

 Halloween od kuchni

Na śniadanie polecam jajka, do których przygotowania potrzeba:

2 jajka ugotowane na twardo

1 czubata łyżka majonezu

garść natki pietruszki

0,5 łyżeczki musztardy dijon

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka obierz ze skorupek, przetnij wzdłuż na pół.

Żółtka jaj zmiksuj z natką pietruszki, majonezem, musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu.

Masą napełnij wgłębienia po żółtkach. Udekoruj pająkami z oliwek.

 

Na obiad idealnie sprawdzi się zupa z dynią

Halloween od kuchni

Do jej przygotowania potrzebne są:

50 dag pomidorów lima

50 dag miąższu z dyni hokkaido

750 ml wywaru warzywnego

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

olej rzepakowy

1 łyżka ziół prowansalskich

sól morska

pieprz

śmietana roślinna

 

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Pomidory umyj, natnij skórkę na krzyż. Ułóż wraz z dynią w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, oprósz solą. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach, wystudź.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach oleju około 1,5 minuty. Dodaj upieczone i obrane pomidory oraz miąższ z dyni. Wlej wywar, gotujemy przez 5 minut. Dodaj zioła prowansalskie. Zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem.

Namaluj na zupie pajęczynę ze śmietany.

 

Na przekąskę idealne są mumie

 Halloween od kuchni

Do przyrządzenia 10 mumi potrzeba:

 

10 cienkich parówek

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

suszone pomidory w płatkach

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie pokrój w paski, obwiń nim parówki.

Posmaruj jajkiem. Przyklej "oczy" z suszonych pomidorów.

Piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

A desery proponuję aż 3, a więc prosty

Deser w szklankach

Halloween od kuchni

Składniki na 3 porcje:

200 ml śmietany 30 %

250 g serka mascarpone

2 łyżeczki cukru

9 herbatników kakaowych

żelki „dżdżownice”

 

Przygotowanie:

Herbatniki wrzuć do foliowego woreczka i rozgnieć dokładnie wałkiem do ciasta. Możesz je też zmiksować blenderem.

Śmietanę ubij dokładnie, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. W 3 szklankach ułóż kolejno: łyżkę kremu, łyżkę herbatników, krem, herbatniki i jeszcze jedną warstwę kremu oraz herbatników..

Przed podaniem wbij w krem po 2-3 żelki „dżdżownice”.

 

Straszny deser

 Halloween od kuchni

Składniki:

1 galaretka poziomkowa

1 galaretka agrestowa

100 ml śmietany 30 %

5 łyżek ulubionego czerwonego dżemu

1 łyżka cukru

żelki "oczy" 

żelki "szczęki"

żelki "dżdżownice"

 

Przygotowanie:

Galaretkę poziomkową rozpuść w 1,5 szklanki wody. Rozlej do 3 szklanek. Wystudź i wstaw do lodówki.

Gdy galaretki niemal całkowicie zesztywnieją, do każdej szklanki włóż po jednym żelku "oku".

Zieloną galaretkę rozpuść w szklance wody, a gdy zacznie tężeć wlej ją do szklanek. 

Dżem zmiksuj na gładki sos.

Śmietanę ubij, dodając pod koniec cukier. Przełóż do szklanek, polej zmiksowanym dżemem. Przybierz żelkami.

 

oraz ziemiste ciasto

Halloween od kuchni

Składniki:

2 jajka

2/5 szklanki cukru

2/5 szklanki mąki pszennej typ 450

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Dodatkowo:

300 ml śmietany 30 %

25 dag serka mascarpone

1 czubata łyżka cukru

200 ml dżemu truskawkowego

6-7 herbatników czekoladowych

żelki "dżdżownice"

 

Przygotowanie:

Dno formy do ciasta (23 x 33 cm) posmaruj masłem, oprósz krupczatką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.

Białka oddziel od żółtek. Ubij ze szczyptą soli. Ciągle miksując, dodaj cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem przez sito. Dodaj do jajek i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. 

Masę przelej do formy do ciasta, wyrównaj powierzchnię. Od razu włóż do piekarnika. Piecz około 15 minut, wystudź. Biszkopt przetnij na pół.

Śmietanę ubij, dodając pod koniec cukier, a następnie zmniejszając nieco obroty miksera- mascarpone. 

Jeden kawałek ciasta posmaruj dżemem. Na dżem nałóż nieco ponad 1/3 kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. 

Ciasto posyp sproszkowanymi herbatnikami.

Włóż na 1-1,5 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj "dżdżownicami”.

 

 A Wy planujecie w tym roku jakieś "straszne" potrawy ?

 

Pozdrawiam,

Bernadetta

prymat