Ja mam dziś dla Was kilka propozycji na dania, które idealnie wpisują się w tematykę tego "święta", a więc pajęczyny, robale, oczy czy też jadalne pająki. Wszystko smaczne i proste, bo przecież w tej zabawie chodzi przede wszystkim o to, aby się nie narobić, a zaskoczyć Najbliższych.
Na śniadanie polecam jajka, do których przygotowania potrzeba:
2 jajka ugotowane na twardo
1 czubata łyżka majonezu
garść natki pietruszki
0,5 łyżeczki musztardy dijon
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka obierz ze skorupek, przetnij wzdłuż na pół.
Żółtka jaj zmiksuj z natką pietruszki, majonezem, musztardą oraz szczyptą soli i pieprzu.
Masą napełnij wgłębienia po żółtkach. Udekoruj pająkami z oliwek.
Na obiad idealnie sprawdzi się zupa z dynią
Do jej przygotowania potrzebne są:
50 dag pomidorów lima
50 dag miąższu z dyni hokkaido
750 ml wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
olej rzepakowy
1 łyżka ziół prowansalskich
sól morska
pieprz
śmietana roślinna
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Pomidory umyj, natnij skórkę na krzyż. Ułóż wraz z dynią w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, oprósz solą. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach, wystudź.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na 2 łyżkach oleju około 1,5 minuty. Dodaj upieczone i obrane pomidory oraz miąższ z dyni. Wlej wywar, gotujemy przez 5 minut. Dodaj zioła prowansalskie. Zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem.
Namaluj na zupie pajęczynę ze śmietany.
Na przekąskę idealne są mumie
Do przyrządzenia 10 mumi potrzeba:
10 cienkich parówek
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
suszone pomidory w płatkach
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokrój w paski, obwiń nim parówki.
Posmaruj jajkiem. Przyklej "oczy" z suszonych pomidorów.
Piecz około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
A desery proponuję aż 3, a więc prosty
Deser w szklankach
Składniki na 3 porcje:
200 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru
9 herbatników kakaowych
żelki „dżdżownice”
Przygotowanie:
Herbatniki wrzuć do foliowego woreczka i rozgnieć dokładnie wałkiem do ciasta. Możesz je też zmiksować blenderem.
Śmietanę ubij dokładnie, dodając pod koniec cukier oraz mascarpone. W 3 szklankach ułóż kolejno: łyżkę kremu, łyżkę herbatników, krem, herbatniki i jeszcze jedną warstwę kremu oraz herbatników..
Przed podaniem wbij w krem po 2-3 żelki „dżdżownice”.
Straszny deser
Składniki:
1 galaretka poziomkowa
1 galaretka agrestowa
100 ml śmietany 30 %
5 łyżek ulubionego czerwonego dżemu
1 łyżka cukru
żelki "oczy"
żelki "szczęki"
żelki "dżdżownice"
Przygotowanie:
Galaretkę poziomkową rozpuść w 1,5 szklanki wody. Rozlej do 3 szklanek. Wystudź i wstaw do lodówki.
Gdy galaretki niemal całkowicie zesztywnieją, do każdej szklanki włóż po jednym żelku "oku".
Zieloną galaretkę rozpuść w szklance wody, a gdy zacznie tężeć wlej ją do szklanek.
Dżem zmiksuj na gładki sos.
Śmietanę ubij, dodając pod koniec cukier. Przełóż do szklanek, polej zmiksowanym dżemem. Przybierz żelkami.
oraz ziemiste ciasto
Składniki:
2 jajka
2/5 szklanki cukru
2/5 szklanki mąki pszennej typ 450
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
300 ml śmietany 30 %
25 dag serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru
200 ml dżemu truskawkowego
6-7 herbatników czekoladowych
żelki "dżdżownice"
Przygotowanie:
Dno formy do ciasta (23 x 33 cm) posmaruj masłem, oprósz krupczatką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
Białka oddziel od żółtek. Ubij ze szczyptą soli. Ciągle miksując, dodaj cukier, a następnie po 1 żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem przez sito. Dodaj do jajek i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do formy do ciasta, wyrównaj powierzchnię. Od razu włóż do piekarnika. Piecz około 15 minut, wystudź. Biszkopt przetnij na pół.
Śmietanę ubij, dodając pod koniec cukier, a następnie zmniejszając nieco obroty miksera- mascarpone.
Jeden kawałek ciasta posmaruj dżemem. Na dżem nałóż nieco ponad 1/3 kremu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu.
Ciasto posyp sproszkowanymi herbatnikami.
Włóż na 1-1,5 godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj "dżdżownicami”.
A Wy planujecie w tym roku jakieś "straszne" potrawy ?
Pozdrawiam,
Bernadetta