Do przygotowania pasty do chleba potrzebne nam będzie:
5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
5 dag żółtego sera
6 połówek suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Kaszę dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy starty na grubych oczkach ser i jeszcze raz dokładni rozdrabniamy. Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy wraz z posiekanym koperkiem do zmiksowanej kaszy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Jeśli natomiast mamy ochotę na zdrowy koktajl, powinniśmy zaopatrzyć się w:
6 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
170 ml mleka 2 %
85 ml mleczka kokosowego
cukier
cynamon
migdałowe płatki
Ostudzoną kaszę dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy mleko oraz mleczko kokosowe i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku cukrem oraz sporą ilością cynamonu. Mocno chłodzimy. Wlewamy do kieliszków (ładnie się prezentują w tych do martini), posypujemy płatkami migdałów oraz odrobiną cynamonu.