produkcja rzeżuchy to doskonała tradycja, w tym roku niestety aura nie sprzyja sianiu na grządkach..
Na Wielkanoc zawsze piekę pasztet, co roku inny, no i jest to z reguły pasztet wegetariański.. bo pasztety nie muszą być robione tylko z mięsa. Jest wiele rodzajów wegetariańskich pasztetów, z różnych ziaren czy warzyw. Bardzo je lubię, są smaczne, aromatyczne i pożywne.
W zeszłym roku na Wielkanoc był to pasztet z soi, a w tym jest pasztet z buraków. Przepisów na pasztet z buraków przeczytałam kilka, ale zawsze robie po swojemu, eksperymentuję, taka już 'moja tradycja' ;). Mój pasztet zrobiłam z buraków ukwaszonych, bo zimą kiszę je regularnie… przy grzejniku mam poukładane słoiki, w których ‘bezlitośnie wykorzystuję’ dzikie drożdże i bakterie. Pracują dla mnie 24/7, produkują przede wszystkim zakwas żytni, czasem buraczki, czasem soję. Wszystko dzięki nim jest smaczniejsze i lżej strawne.
Efekt smakowy jest niesamowity, bardzo bogaty w smaku, wilgotny, jednak kosztem koloru.. bo miał być czerwony i gdybym zrobiła z surowych buraków, to pasztet miałby właśnie buraczkowy kolor, ale pewnie nie smakowały tak dobrze.. no coś za coś.
Buraki kisi się łatwo, na 5-6 dni przed użyciem obieram z 5 dorodnych sztuk i kroję na plastry. Upycham w słoju z kromką chleba razowego i kilkoma ząbkami czosnku. Zalewam źródlaną wodą do pełna, przykrywam gazą, stawiam słój przy grzejniku i czekam.. nic więcej nie trzeba robić.
Wodę po ukiszonych burakach można pić bez przegotowania, doskonale smakuje i alkalizuje organizm.
Pasztet z buraków i soczewicy.
Składniki:
kiszone buraki – 3 średnie
soczewica pomarańczowa – 1 szklanka
jaja surowe – 4 średnie
jaja ugotowane na twardo – 3 sztuki
suszone śliwki – kilka
cebula – 1 średnia
olej – 1/3 szklanki
kasza manna – 1-2 łyżki
przyprawy: sól, pieprz, gorczyca, majeranek, tymianek, rozmaryn, czarny sezam;
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć przez godzinę, znacznie zwiększy objętość, odcedzić i wsypać do malaksera. Buraki wsypać do malaksera i wbić 4 jaja. Uruchomić malakser, miksować chwilę, dodać przyprawy, suszone śliwki, olej i podsmażoną na złoto cebulkę. Miksować chwilę aż składniki się dobrze połączą.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę masy z malaksera. Włożyć 3 ugotowane i obrane ze skorupek jaja. Wlać resztę masy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i piec około 1 godzinę.
Gotowe, smacznego!
Link do przepisu ‘krok po kroku’ na pyszny pasztet sojowy.