Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 3 średnie
soczewica czerwona 1 szklanka
jajko 4 sztuki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
śliwki suszone kilka
cebula 1 mała
olej 1/3 szklanki
sól 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
majeranek łyżeczka
tymianek łyżeczka
rozmaryn łyżeczka
sezam łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy

Kroki postępowania

1
Buraki kisi się jak na barszcz, na 5-6 dni przed użyciem obieram z 5 dorodnych sztuk i kroję na plastry. Upycham w słoju z kromką chleba razowego i kilkoma ząbkami czosnku. Zalewam źródlaną wodą do pełna, przykrywam gazą, stawiam słój przy grzejniku. Trzy sztuki takich buraków wrzucić do malaksera razem z soczewicą namoczoną przez godzinę.
Krok 1 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
2
Dodać przyprawy, wbić 4 jaja i uruchomić malakser.
Krok 2 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
3
W trakcie dodać śliwki suszone, olej, cebulę podsmażoną na złoty kolor.
Krok 3 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
4
Formę około 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z malaksera wlać do połowy wysokości. Ułożyć ugotowane i obrane ze skórki jajka.
Krok 4 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
5
Wlać resztę masy.
Krok 5 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
6
Piec około godzinę w 160 stopniach.
Krok 6 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto
7
Gotowe, smacznego. Pasztet jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny, choć miał być czerwony ;)
Krok 7 - pasztet z kwaszonych buraków i soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 19.04.2014 01:10
dobre na święta
Adamorek 14.04.2014 14:13
idealny na święta
aisza1 23.05.2013 09:03
taki pasztet pewnie jest smaczny
rjustysia 11.05.2013 17:33
Jestem zaskoczona, ze z buraków można zrobić pasztet! Koniecznie muszę spróbować.
anemon 13.04.2013 15:39
Znów zaskakujący pomysł i połączenie składników u Ciebie, a nawet kolor jest zaskakujący. Świetny pomysł.
Klausia 06.04.2013 23:21
Nie przepadam za pasztetami, ale Twój jest naprawdę ekstra :)
Łukasz15 06.04.2013 10:13
Ciekawy pomysł
Wafelek2601 03.04.2013 21:00
Bardzo dobry
adelajda 02.04.2013 09:26
rewelacja !!
Katarzyna59 01.04.2013 16:31
fajny pasztet
ONY_za_kare 31.03.2013 20:03
bardzo fajny przepis!
gosia56 31.03.2013 13:28
napewno pyszny taki pasztet.
Wacław 31.03.2013 11:31
bardzo ciekawy przepis,warty wypróbowania
AZgotuj 30.03.2013 13:21
wygląda bajecznie:)
Iwusia 29.03.2013 23:18
takiego jeszcze nie jadłam, a zapowiada się bardzo smacznie
Alex_M 29.03.2013 10:27
nigdy takiego nie jadlam, jestem ciekawa jak smakuje. wyglada apetycznie :)
Rafał10 29.03.2013 09:32
hmmm no ciekawa jestem jak smakuje, bo prezentuje się świetnie, do tego to jajeczko! Coś wspaniałego :)
Ania321 29.03.2013 00:46
napewno pyszny :)
Beatris 28.03.2013 23:31
Przyznam, że dla mnie to zupełna nowość. Na zdjęciu wygląda niezwykle smakowicie.
kasienka23 28.03.2013 21:28
ciekawy przepis, ciekawe jak smakuje ta potrawa, muszę wypróbować
Dorota59 28.03.2013 21:16
wyborny pasztecik
Janina 28.03.2013 20:45
Bardzo pyszne
Poison1988 28.03.2013 20:40
wygląda fantastycznie :) muszę wypróbować bo i składniki zaskakują :)
msmors 28.03.2013 20:37
super przepis
Rafał3 28.03.2013 20:29
wyśmienity przepis polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak