Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.

Opublikowano: 05.06.2012
Autor: anemon
Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.
Co raz więcej z nas lub wokół nas dotykają różnego rodzaju alergie. Jedną z częściej występujących alergii jest alergia na jajka kurze. Czy takie osoby muszą być pozbawione przyjemności jedzenia ciasta? Okazuje się, że nie.

Udało mi się upiec bardzo smaczną szarlotkę bez użycia jajek. Zrobiłam ją z niezwykle smacznym razowym kruchym ciastem. Do ciasta oprócz mąki dodałam kaszę mannę, płatki owsiane i otręby żytnie. Nie jest to klasycznie przygotowywane ciasto kruche, a ucierane.

Dodam jeszcze, że nikt jedząc tą szarlotkę nie zauważył braku w składnikach jajek. Nikt nie zorientował się, że jest to ciasto dietetyczne, przeznaczone dla osób z alergią.

Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.

 

Razowa szarlotka bez jajek

CIASTO:

kasza manna  - 1 szk.

płatki owsiane zwykłe  - 1 szk. 

otręby żytnie – 1 łyżka

mąka orkiszowa razowa  - ½ szk.

mąka tortowa  - 1 i ½ szk.

cukier trzcinowy – ¾ szk.

proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

masło – 250 g

PONADTO:

jabłka /duże/  - 4 szt.

cytryna – ½ szt.

kasza manna – 2 łyżki

 

Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem.  Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.

Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta.

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

*jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru

Upiec ciasto dla alergika? Tak, to możliwe.

UWAGA! Zamieniając w składnikach masło bezmleczną margaryną ciasto będzie odpowiednie dla osób uczulonych na mleko.

prymat